greek

ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ

english


Από τον Ιανουάριο του 2017 η Αερολέσχη Μεσογείων δραστηριοποιείται ενεργά και στον τομέα του αερομοντελισμού. Πρωτοπόρος στην κατηγορία αυτή της Αερολέσχης μας είναι ο Αεραθλητής Θανάσης Δαρδαγάνης.


Αερομοντελισμός είναι η κατασκευή και πτήση μικρών ιπτάμενων συσκευών, οι οποίες δε μεταφέρουν άνθρωπο. Απευθύνεται σε όσους αγαπούν την κατασκευή και την πτήση. Ως μοντέλα μπορούν να θεωρηθούν οι πρώτες ιπτάμενες συσκευές, ενώ σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εκτενώς στις δοκιμές νέων ιδεών στην αεροναυπηγική. Ο αερομοντελιστής θα πρέπει να έχει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων (φυσική, χημεία, μηχανική, αεροδυναμική), κατασκευαστικές δεξιότητες, φαντασία και εφευρετικότητα. Αυτές θα τον βοηθήσουν στο σχεδιασμό των διαφόρων υποσυστημάτων ενός μοντέλου καθώς και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τις φάσεις εξέλιξης του εκάστοτε μοντέλου. Ο αερομοντελισμός λοιπόν, δίνει το κίνητρο για τη συμπλήρωση των γνώσεών μας, αλλά και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή, να αφιερώσουμε πολλές ώρες για την κατασκευή, τις δοκιμές, τις ρυθμίσεις του μοντέλου μας, όπως επίσης πολλές ώρες θα χρειαστούν και για να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο χειρισμό του μοντέλου στην πτήση.


Click to enlarge
Ο μοντελιστής θα πρέπει να έχει ευρύ φάσμα γνώσεων, κατασκευαστικές δεξιότητες, φαντασία και εφευρετικότητα.

Ο αερομοντελιστής μπορεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα ολόκληρο μοντέλο εξ αρχής, ή και να χρησιμοποιήσει-συναρμολογήσει έτοιμα τμήματα, τα οποία μπορεί να είναι το πλαίσιο, ο κινητήρας, το σύστημα τηλεκατεύθυνσης, το σύστημα προσγείωσης, το σύστημα οδήγησης κλπ. Πρακτικά, χρησιμοποιούμε κάποιο κατασκευαστικό σχέδιο ή κιτ (σχέδιο και υλικά), ή τον τύπο ARF (Almost Ready to Fly) και προμηθευόμαστε έτοιμους κινητήρες, έτοιμα συστήματα τηλεκατεύθυνσης, έτοιμα σκέλη (πιθανώς και ανασυρόμενα). Η πιο εμπορική κατηγορία σήμερα είναι τα ARF, μιας και απαιτούν το λιγότερο χρόνο κατασκευής. Σε αυτήν, προμηθευόμαστε ένα μοντέλο «σχεδόν έτοιμο να πετάξει», από το οποίο συνήθως λείπει μόνο ο κινητήρας και το σύστημα τηλεκατεύθυνσης.


Click to enlarge
Ζύγιση αερομοντέλου

Η πρώτη κατασκευή θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση και επίβλεψη ενός έμπειρου μοντελιστή-εκπαιδευτή. Αυτός θα βοηθήσει το νέο μοντελιστή να έχει αίσθηση των κατασκευαστικών απαιτήσεων, ώστε να καταλήξει σε μια αξιόπιστη και ασφαλή κατασκευή. Ο εκπαιδευτής θα είναι εκείνος που θα κάνει τους τελικούς ελέγχους και θα δοκιμάσει πρώτος το μοντέλο στον αέρα. Έτσι, θα αποφευχθούν κατασκευαστικά λάθη τα οποία ενδεχομένως να καταστήσουν το μοντέλο μας ανίκανο να πετάξει ή ακόμη χειρότερα και επισφαλές.


Click to enlarge
Το Mirage 2000 του μοντελιστή μας Αθ. Δαρδαγάνη

Παράλληλα με την κατασκευή θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο χειρισμό του μοντέλου κατά την πτήση. Για το σκοπό αυτό, κάνουμε σύνδεση δύο χειριστηρίων (πομπών), εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου, ή/και χρησιμοποιούμε ειδικούς προσομοιωτές στον υπολογιστή μας, (με χειριστήριο ίδιο με τον πομπό). Όπως και στα κανονικά αεροπλάνα, θα πετάξουμε πρώτα ψηλά, θα μάθουμε απογειώσεις, και τέλος προσγειώσεις. Θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τη στάση του μοντέλου στον αέρα (π.χ. έχει κλίση δεξιά και απομακρύνεται, ή αριστερά και πλησιάζει), και να εκτιμάμε σωστά τα δεδομένα πτήσης κάθε στιγμή (μη ξεχνάμε ότι δεν έχουμε όργανα πτήσεις διαθέσιμα, όπως σε ένα κανονικό αεροσκάφος). Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρεθεί σε χώρο πτήσεων, όπου πετούν μαζί του και άλλοι αερομοντελιστές, οφείλει και πρέπει να ενημερωθεί για τους κανόνες που ισχύουν κάθε φορά. Επιπλέον, απαιτείται γνώση της Εθνικής Νομοθεσίας και των σχετικών κανονισμών της ΕΛΑΟ.


Click to enlarge
Χρήση προσομοιωτή για εξάσκηση σε εικονική πτήση αερομοντέλου